joi, 31 martie 2011

Informatii REF LA SITUATIA DIN JAPONIA

Deoarece reprezentantul Agentiei de la Viena a facut anuntul ca situatia reactoarelor din Japonia este scapata de sub control, este evident ca situatia este foarte grava. De aceea din postura mea de fost Inginer Radioprotectie si fost Controlor Evaluator in Exercitii de Urgenta imi permit sa va transmit minimul de informatii pentru protectie in caz de accident nuclear. Aceste masuri ne vor fi necesare doar daca se va anunta ca a avut loc un accident nuclear. Iar acest accident nuclear se va produce daca cel putin unul dintre reactoarele din Japonia va exploda.

In primul rand ar fi o naivitate sa credem ca Romania nu va fi afectata si pe noi ne va ocoli norul radioactiv. In functie de circulatia maselor de aer va dura cateva zile de la accident si vom fi expusi la radiatii ionizante. Ganditi-va ca la Cernobil accidentul nuclear s-a petrecut la un singur reactor, in Japonia sunt 6 reactoare care pot intra in reactia in lant. Mintea mea nu poate concepe inca aceasta tragedie.

In momentul in care norul radioactiv va ajunge deasupra Romaniei vom fi expusi in primul rand contaminarii cu particule radioactive. De aceea autoritatile recomanda adapostirea in spatii cat mai etanse. In caz de expunere se recomanda ca hainele si talpile incaltamintei cu care am umblat pe afara sa fie imediat spalate, persoanele sa faca dus dar fara sa frece pentru a irita pielea si a permite particulelor radioactive sa patrunda si mai mult in straturile epidermei. Este recomandat sa nu mai folosim creme de fata sau maini, ruj, fond de ten care favorizeaza acumularea de particule radioactive pe piele.

Este posibil sa avem si o contaminare interna, datorita aerului inspirat. Este bine sa stim ca pastilele cu iodura de potasiu sunt eficiente doar daca am fost expusi la iod radioactiv. Rolul lor este sa blocheze glanda tiroida sa asimileze iod radioactiv, prin administrarea unei cantitati de iod ‘curat’.

Cea mai grava va fi expunerea prin contaminare indirecta. Solul, apa, iarba vor fi contaminate, chiar daca inca nu stim la ce valori se va ridica aceasta contaminare. Dar vom consuma ani de zile alimente contaminate, asa cum a fost si dupa Cernobil.

Un sfat ar fi sa va faceti un minim de provizii acasa (apa, lapte, paine etc.) in cazul in care nu vom iesi cateva zile din locuinte.

De asemenea nu se stie cum vor fi perturbate zborurile cu avionul datorita radiactivitatii din atmosfera.

In speranta ca nu v-am alarmat, scopul meu fiind doar sa lamuresc putin mesajele presei care vor fi destul de ametitoare pentru oricine, si daca ar fi sa si glumim putin, v-as putea spune ca in urma studiilor efectuate dupa tragedia de la Cernobil s-a constatat ca bautorii de votca au avut o legatura celulara mult mai mare decat a celorlalti si nu au fost atat de afectati de expunerea la radiatii ionizante .
J

Speram in continuare ca specialistii din Japonia vor reusi in efortul lor disperat de a opri o tragedie la scara planetara care nu are inca precedent.




Precizez ca este un alt email primit de pe la prieteni, nu stiu susrsa lui, insa mi se pare foarte interesant si util.


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu